Denk na over uw wensen en zet ze op papier

Het is handig om nog voordat u met ons om de tafel gaat goed na te denken over uw wensen en deze al op papier te zetten. Heeft u speciale wensen ten aanzien van gebruikte materialen of de afwerking van de verbouwing noteer deze dan. Neem ruim de tijd voorafgaand aan de verbouwing zodat uw ideeën kunnen “rijpen”. Probeer ook rekening te houden met andere op het eerste gezicht niet zo voor de hand liggende zaken zoals lichtinval, inkijk, geluidoverlast van bijvoorbeeld verkeer of buren. Denk ook vast na over zaken zoals lichtpunten, welk aantal vaste lichtpunten zou u willen en waar moeten bijvoorbeeld (extra) stopcontacten geplaatst worden.

Vraag bij de gemeente eventueel bouwtekeningen op. Het kadastrale nummer staat op uw koopcontract.

Alleen de aannemer of ook een architect?

Het volgende wat u zich moet afvragen is of u de verbouwing onder architectuur wil laten uitvoeren. Dit houdt in dat u een architect in de arm neemt en tekeningen laat maken. Dit is uiteraard een meer kostbare oplossing. Is uw woning een monument dan bent u verplicht een architect in te schakelen. Wij helpen graag bij de keuze van een goede architect.

Met of zonder bouwvergunning aan de slag?


U krijgt bij een verbouwing al snel met de gemeente te maken. Aan ieder bouwwerk worden namelijk (technische) eisen gesteld die in het bouwbesluit staan. Hoe ingrijpender de verbouwing, hoe strenger de regels. De gemeente toetst de plannen onder andere aan dit besluit. Het voorgaande betekent overigens niet dat er voor elke verbouwing een vergunning nodig is. Of u een vergunning nodig heeft, en zo ja welke, is niet altijd eenvoudig vast te stellen. De omschrijvingen zijn lang niet voor iedereen begrijpelijk. Graag bespreken we dit verder met u.

Financiën

Wanneer de plannen klaar zijn en de bouwvergunning binnen is, wordt het tijd om de financiën te regelen. De rente over een lening die u bent aangegaan voor een verbouwing aan uw eigen woning is aftrekbaar in box 1. Als u een flinke overwaarde op uw woning hebt, kunt u die gebruiken om uw verbouwing te financieren. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Vraag vooraf goed advies aan een adviseur zodat u tijdens of (kort) na de verbouwing niet voor verrassingen komt te staan. Houd bijvoorbeeld voor de toekomst rekening met een eventuele stijging van de WOZ-waarde en het eigenwoning forfait.

De oplevering

Na een periode van verbouwen breekt een belangrijk moment van de verbouwing aan, de oplevering. Samen met ons loopt u alles na. Mocht u gebreken constateren zet deze dan op papier zodat we duidelijk kunnen afspreken wat en wanneer deze worden verholpen. De herbouwwaarde van uw huis is na de verbouwing hoogstwaarschijnlijk gestegen. Denk eraan dat u uw verzekeringen aanpast aan de nieuwe situatie.

TIPS
vlok
NIET GROOT, WEL GOED!!
2008 Bouwbedrijf Rinke de Vos | Design by B Designs